Tämän idean inspiraatiosta kiitos menee Anu Harkille, joka innoitti minut raitojen tekoon viime keväänä Suuren Käsityön palstallaan. Hän kehottaa käyttämään värejä mielialan mukaan. Värien mielivallalla, tosin jämälankarajoituksella toteutin tämän pelottavaakin pelottavanamman luikertelijan. Eikä iloisempaa jämälankaprojektia voisi minusta ollakaan.

836566.jpg

Käytössä oli 6 mm:n sukkapuikot, 40 silmukkaa ja tämä sai alkunsa kuten varpaasta aloitettava sukka. Näille puikoille sopiva lanka sai olla ylhäisessä yksinäisyydessään. Ohuemmat langat neuloin kaksin- tai kolminkerroin. Todella huoletonta ja fiilispohjaista neulontaa.

836569.jpg

Kosonen on syönyt lähes kilon vanua, hahtuvalankaa, villalankaa, mohairlankaa, puuvillalankaa, silkkilankaa sekä joitakin tekokuituja. Kosonen kasvoi vauhdilla ja sen kuljettelu loppui sen pidentyessä. Lisäksi ei ollut kovinkaan mielekästä kuljetella jämälankojen nysiä pitkin kyliä. Oivallista aivotonta loma sekä sairasteluneuletta ja sellaisena se etenikin. Se jäi kaikkien kiireellisemopien projektien jalkoihin, mutta valmistui kuitenkin lopulta viiden kuukauden haudonnan tuloksena.

836571.jpg

Mielitietylle totuus Kososen eksistenssistä valkeni vasta loppumetereillä, vaikka vouhkasinkin siitä hänelle jo silloin haudonnan aloitusaikoihin maaliskuussa. Nähtyään tämän monimetrisen veitikan, hän ilmoitti, ettei se lähde meiltä mihinkään. Minulla oli kuitenkin toisenlaisia suunnitelmia Kososen varalle.

836573.jpg

Lopultakin viimeinekin langannysä ja nykerö teki loppuuaan ja oli aika saattaa Kosonen olemassaolevien otusten kirjoihin. Päätä varten loin 10 silmukkaa kerrallaan lisää ja tein pötköön kahdet kärkikavennukset ja tästä toisesta päästä kaksihaaraisen. Ennen päättelyä täytin käärmeen. Siinä puuhassa eivät meinanneet tämän käsien osalta suoraan apinasta polveutuvankaan kädet riittää. Kosonen sai kuitenkin vatsantäytettä, puuhelmisilmät vanhoista varastoista ja villalangasta letitetyn kärjestä haarautuvan kielen.

836576.jpg

Helppoahan sitä on noin komeana kääärmeenä luikerrella oksistossa tai paistatella päivää elokuun auringossa. Kososen lähti hoitoon iltapäiväkerhoryhmään, jossa se on päässyt jo laulamaan, kietoutumaan, rutistamaan ja rutistumaan. Kesää se kuitenkin taitaa viettää kotipuussaan Mielitietyn ilona.

836583.jpg

Mahtava projekti! Suunnittelen jo seuraavaa punasävyisten langan nysien ja nykeröiden vallatessa alaa. Salaisuus on todellakin paksuissa puikoissa ja langassa ja tuossa suorassa putkessa, joka saa vain pidetä ja pidetä ja ottaa sellaista raitaa pintaan, kun sopivaksi katsoo.

836584.jpg

Kososen lopullinen mitta on kolmatta metriä ja tämä hautoja on pakahtua ylpeydestä. Kosonen ylitti kaikki odotukset ja pikku Viherpirkkonikin saa taas tanssia kipakkaa polkkaa.